Kinezi počinju radove

Bez autora
Jul 07 2011

Stručnjaci iz Kine zauzeli su busiju i počeli da pripremaju teren za početak izgradnje mosta Zemun - Borča. Gradonačelnik Beograda očekuje da će rok završetka radova biti ispoštovan. Međutim, „scenario Gazela“ se ponavlja, pa će grad morati da se pozabavi rešavanjem pitanja raseljavanja oko 70 porodica iz naselja Pregrevica koje žive na trasi budućeg Mosta prijateljstva. Prvi čovek Beograda veruje da će do proleća 2014. godine biti završen most, kao i 27 kilometara pristupnih saobraćajnica. Započeli su radovi na pripremi gradilišta, stigli su prvi radnici iz Kine, dopremljeni su kontejneri, dobijena je dozvola za formiranje gradilišta i napravljen pristupni put. Nisu zadovoljni dinamikom radova, ali veruje se da će se to popraviti. Očekuje se, kada zaista počnu s poslom, da će raditi kvalitetno, kako to kineske građevinske firme rade svugde u svetu i u svojoj zemlji.

Kinezi počinju radoveStručnjaci iz Kine zauzeli su busiju i počeli da pripremaju teren za početak izgradnje mosta Zemun - Borča. Gradonačelnik Beograda očekuje da će rok završetka radova biti ispoštovan.

Međutim, „scenario Gazela“ se ponavlja, pa će grad morati da se pozabavi rešavanjem pitanja raseljavanja oko 70 porodica iz naselja Pregrevica koje žive na trasi budućeg Mosta prijateljstva.

Prvi čovek Beograda veruje da će do proleća 2014. godine biti završen most, kao i 27 kilometara pristupnih saobraćajnica.

- Započeli su radovi na pripremi gradilišta, stigli su prvi radnici iz Kine, dopremljeni su kontejneri, dobijena je dozvola za formiranje gradilišta i napravljen pristupni put - rekao je Dragan Đilas.

- Nismo zadovoljni dinamikom radova, ali verujemo da će se to popraviti. Očekujem, kada zaista počnu s poslom, da će raditi kvalitetno, kako to kineske građevinske firme rade svugde u svetu i u svojoj zemlji.

Izgradnja Mosta prijateljstva zahteva rušenje izvesnog broja objekata u naselju Pregrevica, pa samim tim i iznalaženje adekvatnog smeštaja za njihove stanare. Tim povodom gradonačelnik je izjavio da je za sedamdesetak porodica koje ovde žive, prvenstveno potrebno iznaći pravni način da dobiju stanove umesto baraka, gde trenutno borave.

- Jedan deo obaveza će preuzeti grad i gradsko veće i doneti odluku da Direkcija obezbedi stanove, a za ostatak smo se dogovorili sa kompanijom „Napred“, čiji su ovi objekti, da i oni učestvuju u rešavanju problema - rekao je Đilas.

- Stanovnici ovog naselja već desetinama godina žive u katastrofalnim uslovima, a grad je pokazao dobru volju, jer kada bismo gledali svaki paragraf i reč, oni bi verovatno trebalo da budu raseljeni iz privremenih objekata bez ikakve naknade.

Gradonačelnik naglašava da nema velikih pregovora, jer se zna ko je šta imao, pa će toliko kvadrata i da dobije. Takođe je istakao da ne postoji mogućnost da radovi na tako važnom projektu kao što je most budu usporeni jer se neko buni i ima nerealna očekivanja.

Zahtevi

Skupština stanara naselja Pregrevica 213 tvrdi da u ovim stanovima žive od 1967. godine, a da su stanarsko pravo dobili od preduzeća „Napred“, koje se 2006. godine odreklo ovih stanova u njihovu korist. U svom saopštenju oni zahtevaju da im, bez obzira na to da li imaju vlasništvo nad imovinom, bude nadoknađen gubitak i omogućeno pravo na alternativno zemljište jednakog ili boljeg kvaliteta, kao i smeštaj koji mora da zadovolji sledeće kriterijume: pristupačnost, priuštivost, pogodnost za stanovanje, sigurnost posedovanja imovine, odgovarajuću lokaciju i pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena nega i obrazovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik